Εκτύπωση

Όλη η Έκθεση του ΥΠΕΚΑ: Γιατί Μειώθηκαν οι Ταρίφες στα Οικιακά Φ/B - Πού Είναι Εγκατεστημένα τα Πιο Πολλά Φ/Β σε Στέγες

Στην περιοχή Φιλοθέης–Κηφισιάς είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σε στέγες, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη συγκεκριμένη αγορά (εδώ το πλήρες κείμενο).

Η έκθεση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια υπερθέρμανσης, έχοντας κινηθεί προς μεγέθη που έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και τους στόχους που η πολιτεία επίσημα έχει θέσει, με αφορμή τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, με τις οποίες μειώνονται οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά (για τις νεοεισερχόμενες εγκαταστάσεις) όλων των κατηγοριών, και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες,.

Τονίζεται επίσης ότι «οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου χαίρουν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα υψηλών τιμών συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί βασικό παραγωγικό πόρο».

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2009, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος φωτοβολταϊκών σε στέγες, έως και τον Μάρτιο του 2013 έχουν εγκατασταθεί 38.000 τέτοιες μονάδες σε στέγες, συνολικής ισχύος 341 μεγαβάτ. Οι μονάδες αυτές στο ίδιο διάστημα παρήγαγαν 0,4 τερραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί στο 2,4% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά λόγω των υψηλών τιμών πώλησης της ενέργειας στο σύστημα, απορρόφησαν το 10% της συνολικής αποζημίωσης για τις ΑΠΕ (224 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης:
-Η μεσοσταθμική τιμή της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες για το 2012 ήταν 549 ευρώ/MWh, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη συνολική μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ΑΠΕ που ισούταν με 186 ευρώ/MWh.

-Ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις (φορολογία κερδών από πώληση παραγόμενης ενέργειας, καταβολή ΦΠΑ).

-Το μέσο κόστος κατασκευής μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε στέγη μειώθηκε από το Α΄ εξάμηνο του 2010 έως σήμερα σχεδόν κατά 64%.

-Οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2012, ήταν υψηλές και δεν ακολούθησαν τη μείωση του κόστους κατασκευής, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε υψηλούς βαθμούς απόδοσης (Project IRR) που κυμαίνονται από 14% έως και 27%.

Με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2012 (κόστος επένδυσης και τιμή αγοράς της ενέργειας) η απόσβεση γινόταν μόλις σε 3 χρόνια, ενώ κατά το πρώτο 6μηνο του 2013, μετά τις μειώσεις τιμών που μεσολάβησαν τον Αύγουστο του 2012, η περίοδος απόσβεσης έφτασε στα 5 - 6 χρόνια.

πηγή: michanikos-online.gr