Εκτύπωση

Εκλογή και Αγορά Κλιματιστικής Μονάδας

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί, ήδη σκέφτονται την αγορά ενός κλιματιστικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Όπως γνωρίζουμε ο κλιματισμός ενος χώρου δεν είναι πια πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και προυπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας στους χώρους εργασίας.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ενός κλιματιστικού μηχανήματος στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι : το κόστος, η επωνυμία, η εμφάνιση και η λειτουργικότητα.

Αναμφίβολα το κόστος έχει μεγάλη σημασία και αυτό οφείλεται στο γεγονός της αγοράς Κλιμ. Μηχ/των από άτομα διαφόρων κοινωνικών τάξεων με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες.

Κλιματιστικά μηχανήματα καταξιωμένων εταιρειών, βρίσκονται στις πρώτες βαθμίδες προτίμησης των αγοραστών.

Αλλά πρίν προχωρήσουμε σε μία τέτοια αγορά τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ; Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές με τις οποίες θα κερδίσετε χρόνο και κυρίως χρήματα.

- Τα κριτήρια για την επιλογή της σωστής κλιματιστικής συσκευής είναι :
1. Το μέγεθος του χώρου (μήκος – πλάτος – ύψος ).
2. Ο προσανατολισμός του χώρου.
3. Η ύπαρξη ικανοποιητικής μόνωσης.
4. Η παρουσία ή μη πολλών ατόμων και συσκευών.
5. Ο χώρος που μπορούμε να διαθέσουμε για την εγκατάσταση της συσκευής, ο οποίος θα μας οδηγήσει και στην μορφή της εσωτερικής Μονάδας ( τοίχου, δαπέδου, οροφής κτλ. ).

- Αν η χρήση ενός κλιματιστικού μηχανήματος γίνεται εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά την διάρκεια του χειμώνα , σαν κύρια ( ή σε συνδυασμό με κεντρική θέρμανση ) πηγή θέρμανσης , πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την εκλογή.

- Ένα από τα διλήμματα που καλείται να πάρει θέση ο αγοραστής, είναι η επιλογή μεταξύ των συμβατικών ( απλών ) μηχανημάτων και των μηχανημάτων με κινητήρα INVERTER. Τα κλιματιστικά μηχανήματα με κινητήρα inverter μας προσφέρουν κατα πρώτον τις καλύτερες συνθήκες άνεσης, μιας και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του χώρου μας αυξομειώνοντας την ισχύ τους, επιτυγχάνοντας την σταθεροποίηση της επιθυμητής θερμοκρασίας και κατά δεύτερον μείωση εώς και 40% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των συμβατικών μηχανημάτων.

Έτσι η οικονομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο τύπων εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου και στην πορεία μας επιφέρει κέρδος από την κατανάλωση ρεύματος.

- Η ισχύς ενός μηχανήματος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην κάλυψη των αναγκών μας όσο και οικονομικά. Και αυτό επειδή η επιλογή ενός μικρού ή αντίστοιχα ένος μεγάλου μηχανήματος, σε σχέση με τις ανάγκες του χώρου μας, θα έχει σαν αποτέλεσμα εκτός από την δημιουργία δυσάρεστων συνθηκών , την γρηγορότερη φθορά και την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος.

- Ακόμα μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην θέση εγκατάστασης της κλιματιστικής συσκευής ώστε να μπορεί να μας αποδώσει την ονομαστική της ισχύ και να μην δημιουργούνται στον χώρο ανεπιθύμητα ρεύματα αέρα τα οποία είναι πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία μας.

- Βασικός παράγοντας για την μακροβιότητα της κλιματιστικής συσκευής εκτός από την ποιότητα κατασκευής, είναι το γεγονός ότι η εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να γίνεται απο αδειούχο ψυκτικό εγκαταστάτη και η σύνδεση με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος από αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη.

- Η περιοδική συντήρηση του κλιματιστικού συστήματος θα πρέπει να γίνεται από αδειούχο ψυκτικό εγκαταστάτη, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για την απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία αυτού.

- Σημαντικό ρόλο για την σωστή λειτουργία και απόδοση μιας κλιματιστικής μονάδας αποτελεί ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων αέρος τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Λερωμένα ( βουλωμένα ) φίλτρα από σκόνες, βακτήρια κ.α. εκτός από τις δυσάρεστες οσμές και τον κίνδυνο για την υγεία μας συντελούν αποφασιστικά στην κακή και δαπανηρή λειτουργία της εγκατάστασης ( αυξημένη κατανάλωση ρεύματος κατά 5% έως 10% ). Ζητήστε από κάποιον εξιδικευμένο τεχνικό ( π.χ. ο τεχνικός που θα σας κάνει την εγκατάσταση ή την συντήρηση ) να σας δείξει που βρίσκονται τα φίλτρα αέρος και με ποιόν τρόπο αυτά καθαρίζονται.

- Η λογική ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιζόμενων χώρων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι υπερβολικά ψηλά ( θέρμανση ) ή χαμηλά ( ψύξη ) , πέρα από τις υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, μας εξασφαλίζουν οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος ( για κάθε 2 0 C θερμοκρασίας για μια τυπική εγκατάσταση μέτριας μόνωσης οικονομία περίπου 10% ).

Βαγγέλης Σπύρου
Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.