Εκτύπωση

Οδηγός εξοικονόμησης Πετρελαίου Θέρμανσης Κατοικιών


Η προμήθεια πετρελαίου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα βάρη που έχει να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Πόσο μάλλον στα χρόνια που διανύουμε, όπου και το εισόδημα κάθε οικογένειας έχει συρρικνωθεί, αλλά και η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί μια συνεχόμενη ανοδική πορεία, χωρίς κανείς να μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την οροφή και την κατάληξη της. Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, είναι  πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση πετρελαίου, διατηρώντας συνθήκες άνεσης  μέσα στα σπίτια μας, αλλά και πόσο μπορούμε να κερδίσουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου. Να αυξήσουμε το βαθμό απόδοσης του πετρελαίου που καταναλώνουμε ή να μειώσουμε τις απώλειες θερμότητας του χώρου μας προς το περιβάλλον.

 Ο βαθμός απόδοσης εξαρτάται κυρίως από το λέβητα που θα επιλέξουμε. Στο εμπόριο υπάρχουν λέβητες με βαθμούς απόδοσης που κυμαίνονται από 80% μέχρι και 110%. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα είναι τεράστιες, καθώς ένας λέβητας με απόδοση 80% καταναλώνει 1.000lt πετρελαίου για να μας αποδώσει την ίδια θερμότητα που ένας λέβητας με βαθμό απόδοσης 110% θα μας δώσει καίγοντας μόλις 700lt. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 300lt, που σημαίνει ένα ποσό γύρω στα 300 ευρώ (χειμώνας 2011) εξοικονόμηση το χρόνο. Τυχόν χαραμάδες στον λέβητα επιτρέπουν την είσοδο κρύου αέρα στο εσωτερικό του μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοση του.

  • Η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου.
  • Όλοι οι σχετικά νέοι λέβητες είναι καλά θερμομονωμένοι.
  • Οι απώλειες θερμότητας από έναν λέβητα χωρίς μόνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων.

Άλλος τρόπος για εξοικονόμηση πετρελαίου είναι τα λεγόμενα συστήματα αντιστάθμισης. Με τα συστήματα αυτά αυξομειώνουμε τη μέση θερμοκρασία των θερμαντικών μας σωμάτων, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι υπολογισμένα για 20C μέσα στο χώρο μας και 0C εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτές οι συνθήκες όμως εμφανίζονται πολύ σπάνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έτσι, σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος,  μειώνουμε τη θερμοκρασία των σωμάτων, και άρα την κατανάλωση πετρελαίου. Η μείωση αυτή γίνεται είτε μειώνοντας την παροχή ζεστού νερού, είτε μειώνοντας τη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου.

Βεβαία, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε ότι ποτέ δε σκεπάζουμε τα θερμαντικά μας σώματα με καλύμματα. Αν μας φαίνονται αντιαισθητικά είναι προτιμότερο να δαπανήσουμε κάτι παραπάνω και να αγοράσουμε διακοσμητικά σώματα. Αλλιώς καταναλώνουμε πετρέλαιο και δεν αφήνουμε τη ζέστη να διαχυθεί μέσα στο χώρο μας.

Για να μειώσουμε τις απώλειες του χώρου μας, πρώτα και κύρια πρέπει να φροντίσουμε για τη μόνωση του σπιτιού μας. Η μετάδοση θερμότητας από ένα χώρο προς ένα άλλο εξαρτάται από το μέσο που τα χωρίζει και από τη θερμοκρασιακή τους διαφορά. Έτσι, ανεξάρτητα από τη μόνωση που έχουμε, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του χώρου μας και όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες θερμότητας και άρα τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση πετρελαίου για να διατηρούμε τη θερμοκρασία μας σταθερή. Και ενώ για τη θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, τη θερμοκρασία του χώρου μας μπορούμε να τη μειώσουμε. Μια θερμοκρασία των 20C είναι ικανοποιητική για έναν χώρο. Κάθε βαθμός πάνω από τους 20C αυξάνει τις απώλειες, και συνεπώς την κατανάλωση, περίπου 7%. Σκεφτείτε το λοιπόν δύο φορές την επόμενη φορά που θα πάτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη σας αν αξίζει να πληρώνετε παραπάνω χρήματα απλά και μόνο για να κάθεστε με το κοντομάνικο τις κρύες νύχτες του χειμώνα μέσα στο σπίτι σας.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εκμεταλλευόμαστε τη θερμότητα που μπορεί να μας προσφέρει το περιβάλλον. Αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία να μπει μέσα στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα βράδια κλείνουμε και τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, μειώνοντας έτσι τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον. Επίσης, είναι προτιμότερο να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα μια φορά την ημέρα για να αερίζεται το σπίτι, παρά να έχουμε συνεχώς μια μικρή χαραμάδα ανοιχτή. Εάν αισθάνεστε ρεύματα κοντά σε πόρτες και παράθυρα ή παρατηρείτε τις κουρτίνες να κινούνται όταν φυσάει, τότε ο κρύος αέρας περνάει μέσα από τις χαραμάδες και ουσιαστικά πετάτε χρήματα από το παράθυρο. Αν η πεταλούδα του τζακιού είναι ανοικτή, περίπου το 8% της θερμότητας διαφεύγει από την καμινάδα.

Συνοψίζοντας οδηγούμαστε στις παρακάτω βασικές και πολύτιμες οδηγίες:

  • Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και εντός της κατοικία σας. Ο ρουχισμός είναι η θερμομόνωση του σώματος. Η κατάλληλη ένδυση βοηθάει στην διατήρηση της φυσικής θερμότητας που παράγει το σώμα (συνήθως, για τους άντρες 270 kcal/h και για τις γυναίκες 200 kcal/h).
  • Αεροστεγανώστε τα κουφώματα. Μειώνετε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώνετε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
  • Συντηρείτε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του κάθε χειμώνα από αδειούχο τεχνίτη (Προσοχή-Να ζητάτε πάντα το ειδικό φύλλο ελέγχου της εγκατάστασης). Επιλέξτε προσεκτικά τον υπεύθυνο τεχνίτη και μην πειραματίζεστε με διάφορους αναρμόδιους τεχνίτες. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση και μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων. Μια εγκατάσταση που λειτουργεί με βαθμό απόδοσης 78% μπορεί, μετά την συντήρηση και την κατάλληλη ρύθμιση, να φτάσει σε μια απόδοση 88,5% μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου κατά 12%. Ακόμα και αν έχετε ξεκινήσει την λειτουργία της θέρμανσης για τον χειμώνα που διανύουμε προχωρήστε σε συντήρηση της εγκατάστασης άμεσα.
  • Εξαερώνετε τα σώματα του καλοριφέρ συχνά.
  • Εγκαταστήστε σύστημα αντιστάθμισης σε παλιές πολυκατοικίες.
  • Εγκαταστήστε θερμοστάτες χώρου ένα έχετε μονοκατοικία. Ο θερμοστάτης δεν πρέπει να τοποθετείται κοντά σε καλοριφέρ, άλλες πηγές θερμότητας, μέσα σε ντουλάπια, σε τοίχους οι οποίοι έχουν επαφή με τον εξωτερικό αέρα ή εξωτερικά κουφώματα.
  • Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζετε για αρκετές ώρες.
  • Απομονώνετε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται κλείνοντας την παροχή του διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
  • Ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.
  • Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.
  • Κλείνετε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείται.
  • Μειώστε τις απώλειες θερμότητας χρησιμοποιώντας διπλά τζάμια και μόνωση στους τοίχους. Περιορίζετε έτσι και τα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών (υγρασία).
  • Αερίζετε τους εσωτερικούς χώρους για την ανανέωση του αέρα αφού διακόψετε την λειτουργία της θέρμανσης κλείνοντας τον θερμοστάτη.
  • Διαστασιολογήστε σωστά τις εγκαταστάσεις θέρμανσης σύμφωνα με την μελέτη θέρμανσης. Ελέγξτε εάν η οφειλή σας για πετρέλαιο έχει εκδοθεί βάση των συντελεστών της μελέτης κατανομής δαπανών της πολυκατοικίας.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ζεστάνουμε το σπίτι μας δαπανώντας όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. Τρόποι οικονομικοί, ανέξοδοι, αλλά και πολυέξοδοι. Μένει λοιπόν στον καθένα να επιλέξει τι τρόπους αντέχει να χρησιμοποιήσει, και κατά πόσο είναι σε θέση να δαπανήσει κάποια χρήματα παραπάνω στην αρχή για να εξασφαλίσει οικονομικότερη λειτουργία στο μέλλον.                             

 Βαγγέλης Σπύρου

Μηχανολόγος Μηχανικός