Εκτύπωση

Στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο η εξομοίωση φόρων κίνησης - θέ​ρμανσης

Πετρέλαιο Θέρμανσης

Τα οικονομικά επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΚΑ, οριστικοποίησαν την εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου του ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο οποίος θα ανέρχεται σε 330 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Με βάση την απόφαση αυτή, η οποία προβλέπεται και στο μνημόνιο των δανειστών, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 60 ευρώ σήμερα στα 330 με συνολική επιπλέον επιβάρυνση για τον καταναλωτή (ειδικός φόρος συν ο ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου) 332 ευρώ, ή 33,2 λεπτά το λίτρο. Αντίθετα για τον αυτοκινητιστή το καύσιμο του θα φθηνύνει συνολικά κατά 100 ευρώ τα 1.000 λίτρα ή 10 λεπτά το λίτρο.

Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διαδικασίες για την ελάφρυνση των ασθενέστερων τάξεων και των κατοίκων των περιοχών όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένος χειμώνας, μέσω της επιστροφής μέρους των επιπλέον εσόδων με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

Ωστόσο τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και στο ΥΠΟΙΚ, θεωρούν ότι με την εξίσωση του ειδικού φόρου, επιτυγχάνεται κατ΄ αρχήν πάταξη σημαντικού μέρους του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα, το οποίο ευνοεί η μεγάλη διαφορά στους ειδικούς φόρους για καύσιμα του ίδιου τύπου.

Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης είχε συνεχή αυξητική τάση, ενώ αντίθετα η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης μειωνόταν, γεγονός που απεδείκνυε την εκτεταμένη χρήση του θέρμανσης για κίνηση οχημάτων, μηχανημάτων κ.λπ.

Γενικότερα δε εκτιμάται ότι η εξίσωση του φόρου στα δύο καύσιμα, θα προσφέρει πόρους για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους, ενώ θα εξαλείψει ένα παράγοντα που προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών.

Ένα επιπλέον θέμα που εξετάζει το ΥΠΕΚΑ προς την κατεύθυνση αυτή, είναι να εξομοιωθεί και η ποιότητα των δύο τύπων ντίζελ. Δηλαδή να κυκλοφορεί στην αγορά μόνο το ντίζελ χαμηλού θείου κίνησης και να καταργηθεί εντελώς ο τύπος του θέρμανσης. Για το θέμα αυτό το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε επαφές με τα διυλιστήρια της χώρας, χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Με βάση τις τιμές που δημοσίευαν εχθές τα διυλιστήρια (κίνησης 780,88 ευρώ και θέρμανσης 703,32 ευρώ τα 1.000 λίτρα), η τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης εφ όσον συνεχίσει να κυκλοφορεί ο συγκεκριμένος τύπος πετρελαίου θα διαμορφώνονταν περίπου στα 1,35 ευρώ το λίτρο, ενώ εφ΄ όσον επιλεγεί η κυκλοφορία ενός μόνο τύπου χαμηλού θείου περίπου στα 1,5 ευρώ το λίτρο. Εκτός και αν η κυκλοφορία ενιαίου τύπου ντίζελ, συνδυαστεί με μικρή μείωση της τιμής από τα διυλιστήρια.

Το ναυτιλιακό καύσιμο

Με την εξομοίωση του φόρου στους δύο τύπους πετρελαίου, μένει πλέον η καταπολέμηση με το ναυτιλιακό πετρέλαιο (χρωματίζεται με μαύρο χρώμα), μεγάλες ποσότητες του οποίου καταλήγουν λαθρεμπορικά στη στεριά, μετά από αποχρωματισμό.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας τελωνειακών συναλλαγών, κάτι που προβλέπεται από τον Ν.2960 του 2001 και την οδηγία 2008/118 χωρίς όμως να εφαρμόζεται ακόμη στην Ελλάδα.

Επίσης οι εταιρείες έχουν ζητήσει και την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους διαπράττουν συλλαμβάνονται να διακινούν αυτό τον τύπο πετρελαίου, όπως άμεση επιβολή και είσπραξη μεγάλων προστίμων, άμεση αφαίρεση της άδειας για ένα έως δύο έτη, κ.λπ.).

Μιχάλης Καϊταντζίδης

πηγή: energypress.gr