Εκτύπωση

Οι ενεργειακές βελτιώσεις σε κτήρια μειώνουν τον κίνδυνο “κόκκινων” στεγαστικών δανείων

Οι ενεργειακές βελτιώσεις σε κτήρια μειώνουν τον κίνδυνο “κόκκινων” στεγαστικών δανείων Share

Ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων είναι πολύ μειωμένος για τους ιδιοκτήτες ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που επιχειρεί να συσχετίσει κινδύνους του είδους.

Σύμφωνα με την έρευνα που συνυπογράφουν το Chapel Hill Center for Community Capital στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Institute for Market Transformation (IMT) με έδρα την Ουάσιγκτον "το εύρημα αυτό είναι διασταυρωμένο, στατιστικά σημαντικό και συνεπές ανεξαρτήτως μαθηματικού μοντέλου".

Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι "οιμειωμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν προσημειώνονται στεγαστικά δάνεια".

Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα μειωμένα ενεργειακά κόστη εξοικονομούν τα απαραίτητα χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ενέργεια ώστε να είναι εις θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις τους αποφεύγοντας τις κατασχέσεις.

Σημειώνεται ότι οι κατασχέσεις κατοικιών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων εκτοξεύθηκαν το 2008 στις ΗΠΑ λόγω οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμα αισθητές στην Ευρώπη.

Επίσης, επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα μπορούν συχνά να αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις κεφαλαίου από τα επιτόκια δανεισμού ή άλλες επενδυτικές επιλογές.

Ωστόσο, τα υψηλά κόστη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως οι μονώσεις οροφής, οι αναβαθμίσεις των συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών και συστημάτων εξοικονόμησης νερού, αποτρέπουν τους δανειολήπτες από το να τα πραγματοποιήσουν.

Ως αντιστάθμισμα, η έρευνα προτείνει ως κίνητρο τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών ειδικά για "ενεργειακά αποδοτικά δάνεια".

Ο Νταν Στάνιατσεκ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Απόδοσης Κτηρίων (Building Performance Institute Europe – BPIE) κάνει λόγο για μια βαθύτερη και πιο ολιστική προσέγγιση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που θα αφορούν σε βελτιώσεις πέρα από την τοποθέτηση μονωτικών υλικών και την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

Η παθητική ηλιακή θέρμανση όπου παράθυρα, πατώματα και τοίχοι συλλέγουν, αποθηκεύουν και διανέμουν ηλιακή θερμότητα στο σπίτι είναι ένα από αυτά τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποστηρικτές της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων καλούν την ΕΕ να συμπεριλάβει βελτιώσεις στην Οδηγία Εξοικονόμησης Ενέργειας.

πηγή: michanikos-online.gr